engkau boleh !!

Saturday, January 7, 2012

Berbasikal di Bukit Expo UPM

Assalammualaikum & Salam 1 Malaysia

Setelah penat menelaah pelajaran dan sengaja m'gurungkan diri di dlm bilik kat kolej 16, akhirnya datang sorg kawan ni ajak b'basikal pada waktu ptg. "Emm...nak ikut la naik basikal" jawab Wida. Entah mimpi apa tiba2 nak kayuh basikal.

Tepat pukul5.30 ptg kami pun keluar dari kolej 16. 
Kami sewa basikal dari kolej 16 dengan harga RM1 satu jam. Harga tu untuk penghuni kolej 16 sahaja tau. Kalau kolej lain nak sewa boleh dengan bayaran RM2 1 jam. Boleh la dari tak ada. Destinasi yang kami tuju adalah Bukit Expo UPM.

Hush!!! Lama la kot dah tak kayuh basikal tup2 laluan kena naik turun bukit. Jalan memang la tak pernah rata. Part turun bukit tu melayang2 basikal yg Wida tunggang. Kalau part naik bukit tu fuhh semput juga kaki Wida nak kayuh laju2 sbb Wida tukar kepada gear rendah. Senang sikit nak kayuh.

See...jgn disangka air yg tenang tiada buaya. 
Memang betul la tiada buaya sbb kawasan ni kat Bukit Expo UPM
Dasyattt la kalau ada buaya


Kat sini sesuai utk main kayak tapi tak pernah la Wida main kayak kat sini. Wida cuma bagitahu je sbb Wida pernah nampak ada orang main kayak kat sini.
Best kat sini sbb rasa tenang je tengok suasana kat situ. Kalau ada org nak buat filem kat sini pun OK juga, cantik pemandangannya.


Haaa...diaorg ni semua kerabat2 kolej 16 juga. Mereka pun join berbasikal juga tp mereka tak sama destinasi dgn kami. Mereka kata nak berbasikal sampai kolej 17. 


Emm...sempat juga b'komunikasi dengan kami kat kawasan bawah ni. Asal boleh. 


Kata nak susun basikal lepas tu ambil gambar tp hampeh takde nya nak b'gambar.


Last2 muka Mas la jadi mangsa Sony Wida.


Peace la Mas. Walhal diaorg jerit dari atas suruh kamu tengok kamera.


Akhirnya dapat juga ambil gambar sama2 sblm kami meneruskan perjalanan ke laluan yang lain. 
Penat wey kayuh basikal kat atas rumput, entah mana diaorg ajak Wida lalu. Maka kami redah je la. 

Kami teruskan p'jalanan yg penuh liku2 sbb jalan tak rata. Ada lopak2 lagi tu. Adoi sakit punggung.


Russell yg pakai tudung biru tu. Dia classmate Wida. Pakai baju merah ni Teha merangkap jiran sebelah bilik Wida budak kos alam sekitar. 



Pakai baju hitam tu Mastura dia classmate Wida. Yg pakai tudung hitam tu Wida la.


Peace!!! SmiLe =)






Teknik jurufoto Russell...adoi kelaut hekhekhek



Pemandangan kawasan Bukit Expo UPM


Cantiknya rumput tu Mas kamu gambar dia, kami yg di atas tu penat sedekahkan senyuman tapi blur


Russell - Teha - Wida
(Thanks Mas for the beautiful pic)

Memory snap from Sony Wida

Ada pulak kumbang sesat kat dlm ni




Ramai yang usha basikal yg kami naik ni. Diaorg ingat basikal tu kami yang punya. Maklum la kolej diaorg mana ada basikal. Kalau ada pun diaorg tak dpt nak guna. Pasal apa sebabnya Wida pun tak tahu la, kena tanya diaorg sendiri. Wida jujur je la bila ada orang tanya, Wida bagitau itu basikal kepunyaan kolej 16. Kalau nak guna kena bayar sewa. 

Jam dah menunjukkan hampir pukul6.30 ptg. Kami sempat singgah Putra Food Court sbb kawan ada nak beli Cool Blog. Wida pun ikut sama, teringin juga nak beli satu sbb ada bawa duit kat dalam poket. Cukup la kalau nak hilangkan rasa haus. 

Tiba kat sana, punya panjang barisan org beratur utk beli cool blog tu. Wida dgn kawan pun beratur la dgn penuh kesabaran. Basikal dah parking kat dpn PKU dan ada sorang kawan Wida yg tunggu di situ. Tgh syok tgk menu2 cool blog tiba2 Wida rasa nak muntah, seluruh dunia ni Wida rasa sunyi sepi, kepala Wida rasa melayang-layang. 

Terus Wida bgtau kwn suruh dia gantikan tmpt Wida utk beli cool blog. Wida rasa susah nak b'nafas sbb salah satunya org t'lalu ramai kat dlm foodcourt tu. Muka Wida terus b'ubah pucat, cepat2 Wida keluar dr situ utk dapatkan angin utk b'nafas. 

Wida ambil keputusan utk pergi dapatkan kawan kat tempat parking basikal. Masa Wida nak melintas tu Wida dah tak dengar bunyi enjin bas, kereta dan motor. Walaupun tak dengar, tp Wida sempat toleh ke kanan & ke kiri sebelum melintas. Kawan yg kat tmpt parking tu t'kejut sbb muka Wida nampak pucat sgt. 

Wida terus t'duduk kat situ sambil cuba b'nafas dan sedut udara dalam2. B'kemungkinan Wida kekurangan oksigen. B'peluh juga Wida masa tu. Lama Wida tarik nafas sbb Wida masih rasa langit tu semakin kelabu bila Wida buka mata. Tak tahu la pasal apa jadi macam tu. Takkan la penat kayuh basikal. Bukannya kayuh basikal tu tanpa henti, byk kali kot kami b'henti. Maybe p'edaran darah juga.  

Lama tunggu kawan Wida beli cool blog. Dekat nak maghrib juga kami sampai di kolej. Pulang terus basikal, naik bilik terus terbaring. Emm...lemahnya Wida ni. M'ngada2 la tu. Sengal nak naik basikal sangat smpi jadi mcm tu. Takpe la pengalaman sekali sekala. Esok2 kalau ada peluang nak naik basikal lagi biarpun rasa macam tu lagi. 

Sebelum nak tutup kata2 di atas Wida nak m'nyanyi walaupun tak dengar suara

Tak Tercapai Akalmu - Elyana


Tajuk/Lirik Lagu: Tak Tercapai Akalmu
Penyanyi: Elyana

Ku congak apa yang didepan ku
sebelum atur langkah
ku tahu kan ke mana
tak mudah aku kan diperdaya
dengan pujuk dan rayu
hasut ke dunia mu

Sesungguhnya ku
lebih dari yang kau tahu
baik buruknya sesuatu
selalunya difikirkan dulu

Biar berdentum
langit runtuh dan menghempap diriku
tidak tergadai tata susila ku
yang menggambarkan siapa diriku
biarlah bergoncang
bumi di telapak kakiku ini
namun takkan ku rubah pendirian
yang membuat aku menjadi aku
mungkin sukar tuk difahami
kerna tak tercapai akal mu

Jangan ku kau sasarkan sebagai mangsa
yang kau sangka mudah rebah
santun bukan yang ku lemah
mudahnya rosakkan dari membina
mencemarkan dari memulia
tak menghirau dari mengendah

2 comments:

Syasya Norulhuda said...

Hi, boleh tau x mcm mne nk sewa basikal 2? can you show it to me steps by steps? Hopefully you can reply it to me asap bcoz i want to implement bicycle renting in my uni. Thanks.

wahid wida said...

Hai, actually basikal tu Kolej 16 UPM punya. Dulu ada sewa tapi skrg xde. Tapi kalau nk sewa basikal di UPM. Kamu boleh pergi di kedai berhampiran padang rugby. Do u know where rugby field? or u call me 010-9400227 and i give u direction.

Zone Wida Tersayang

LIKE
: Wida love to talk :
: Wida love to read books, magazines, newspapers and other :
: Wida like to hear opinions and views of those around me :
:I'am a positive minded and like something unique and beautiful:
: I have a collection of cans of Coca-Cola and Pepsi, other than that I like to collect the school badge and I like to write what comes tp mind :
: I like to capture pictures and I really interested in photography because it is very artistic and creative :