engkau boleh !!

Monday, August 1, 2011

Sekitar Pasar Filipine


Mak saya la ni. Dia yang ajak Wida minum air kelapa. Hilangkan rasa haus ditekak. Terima kasih mak.


Satu biji RM2.50 isi di dalamnya pun tebal. Kenyang kalau makan isi buah kelapa di Sabah.


Air kelapa Sabah. Sedap betul. Kalau tak percaya cuba la sendiri. Yg uniknya, isi buah kelapa tu di parut maka jadi panjang2. Kalau kat semenanjung pula selalunya dia keluarkan isi buah kelapa gunakan sudu. Betul tak??? so isi buah kelapa tu besar2 kalau isinya banyak. Susah org nak makan sbb sedut tak dapat. Tapi kalau kat Sabah, sekali sedut dah dapat makan isi buah kelapa. 


Cara2 untuk membuat kotak bungkusan makanan ringan di Sabah. Lihat step2 kakak ni buat.




Ada skill la kakak ni, almaklum la kerja dah bertahun2 buat benda tu, tak ambil masa lama pun sekejap je dah siap.


Carakan, siap ikat tali lagi. Bukan apa nanti nak naik flight senang nak bawa masuk kabin so tak perlu la letak kat dalam kargo. Jimat duit sikit. 


Siap dibungkus. 


Wida sempat curi2 gambar apa yang mereka simpan di peti simpanan mereka. Punyalah banyak makanan kat dlm peti ni. Semua ada.


Emm...Wida memang suka makan kuih cincin sama amplang, ala yang bulat2 tu kat dlm gambar ni.


Ini antara kuih2 yang dijual kat Sabah. Nama kuih ni Kuih Cincin sbb dia lubang2 mcm cincin. 


Apa yang ada dalam bakul biru tu Wida dah beli. 
Murah je semua tu tak sampai RM30. Macam tak percaya kan. 


JES
Ini kawan baru, Wida panggil dia Jes, setiap kali kalau pergi Kota Kinabalu tak sah kalau tak singgah kedai dia di Pasar Kraftangan KK atau dgn kata nama lain Pasar Filipine or Filipino. Kalau tak silap dia org Semporna Sabah. Kerja dia mcm kat gmbr atas tu, buat gelang mutiara, kristal dan mcm2 lagi la.

Setiap kali pergi sini mesti rambang mata. Semua nak beli tp kena bawa byk RM la. Jgn risau kalau pergi kedai Jes ni confirm dapat harga yg best. Kalau nak harga best lagi try la sebut nama Wida Johor mesti dia akan bagi harga2 yg murah. Wida syor pergi kedai dia sbb harganya jauh lebih murah b'banding kedai lain.

Mutiara dan kristal yg Jes jual pun murah2. Try la bandingkan harga di kedai Jes dgn kedai2 yg lain. Jes...wida dah promote ni jgn lupa kasi diskaun bah kalau aku pergi kedai kau.

No comments:

Zone Wida Tersayang

LIKE
: Wida love to talk :
: Wida love to read books, magazines, newspapers and other :
: Wida like to hear opinions and views of those around me :
:I'am a positive minded and like something unique and beautiful:
: I have a collection of cans of Coca-Cola and Pepsi, other than that I like to collect the school badge and I like to write what comes tp mind :
: I like to capture pictures and I really interested in photography because it is very artistic and creative :