engkau boleh !!

Wednesday, September 21, 2011

Saya Student BSTK UPM

Assalammualaikum Dan Salam 1 Malaysia

Dengan ini secara rasminya pada tanggal 7hb September 2011 bersamaan hari Rabu
Nurul Wahida Binti Sarbani sah b'gelar student UPM sesi 2011/2012

Maka b'mula la episod 'b'gelar student' yg kembali dgn b'macam2 ragam.
T'paksa korban m'yambut Hari Raya Aidil Fitri kerana ingin b'sama b'ribu2 pelajar m'daftarkan diri di IPTA seluruh Malaysia.

Inilah Pintu Masuk Fakulti Perhutanan UPM masa mula2 kami dibawa ke fakulti.
Mereka m'yambut kami dgn banner yg besar sbg ucapan Selamat Datang dan mereka m'galu2kan kami dgn penuh rasa gembira...(dalam hati).

Ada la rasa bangga dalam hati sbb akhirnya b'jaya jugak m'jejakkan kaki ke Universiti. Tuhan maha m'dengar setiap p'mintaan hamba2nya. Ajaib la aku rasa bila dapat sambung belajar ni.
Mesti nak tau kan aku ambil kos apa. Aku ambil kos BSTK...apa tu???

Emm...kos Bacelor Sains Teknologi Kayu atau singkatannya BSTK.

Di Fakulti Perhutanan ni ada 3 kos

1. Bacelor Sains Teknologi Kayu (BSTK)
2. Bacelor Sains Perhutanan (BSH)
3. Bacelor Sains Taman Dan Rekreasi (BSTR)

Sesiapa yg kurang m'baca mesti tak tahu pasal kos ni kan kecuali yg memang ambil kos ni dan yg m'gajar kos ini. Huhuhu...s'benarnya kurangnya p'getahuan ttg kos ini adalah salah p'baca jugak. Oppss!!! maksud saya kurangnya p'dedahan kepada umum ttg kursus p'hutanan ini.

Lain kali saya cerita panjang ok...buat masa skrg saya belum nak cerita lagi. Sorry...continue ok.

Aku ni yg ala2 suka b'gambar sempat jugak la snap pic walaupun guna camera org lain. Thanks to all my friend.

Ini kawan baru aku nama dia Clarisha. Dia dari Bintulu Sarawak. Umur dia tutttt!!! xleh bagitau nti ramai yg nak ngorat...maybe dia dah ada ehem2 mana boleh nak tackle dia...tup2 dia jatuh. Kecian dia...bkn jatuh atas tanah tp jatuh cinta. Well, dia salah s'org yg aku kenal pada minggu orientasi sbb dia satu kumpulan dgn aku. Kami kumpulan 1 kat Kolej 16.

Lepas kami dah kenal dlm b'berapa hari tu, ok la nak kata rapat dgn dia tak la jugak tp boleh la. Lagipun dia satu course dgn aku, apa lagi...boleh buat kawan la. x tau la kalau dia yg tak nak kawan dgn aku. Aku ni kan banyak cakap.


Ini gmbr aku masa kat Library dgr ceramah pasal nak pinjam buku. Maklum la buku kat p'pustakaan UPM ni t'lalu banyak. So, utk m'mudahkan kami m'cari buku2 tu semua kami kena la belajar cara2 utk m'minjam dan m'cari buku2.

Susah jugak tau bukan senang, semuanya ada cara2nya. Tp yg bestnya aku, Clarisha dgn Nadia dah masuk bilik ceramah peringkat yg kedua. Kami belum lagi masuk ceramah yg p'tama.

Kata Clarisha kitaorg ni ibarat mcm dah ambil Master dulu baru ambil Bacelor. Sengal la kami b'tiga ni...entah apa2. Patut la dlm bilik ceramah tu kami rasa blur s'macam je.
Haaa...kat sini baru la kami masuk ceramah yg p'tama. S'patutnya dengar yg kat sini dulu baru lah pergi bilik ceramah yg s'terusnya. Aduhai...pintarnya kami b'tiga ni. Cover beb!!!

Tp kami b'tiga akhirnya tamat jugak m'dengar ceramah kat Perpustakaan dgn penuh yakin dan tawakal. Hua hua hua... Perpustakaan depan fakulti kami tp lepas je dgr ceramah tu kami belum pernah lagi pinjam buku kat library. Hari tu ada la pergi tapi just pergi bilik komputer.

Nanti la kami habiskan masa di Library apabila kami b'cadang utk ke sana. Rasanya kalau nampak Library tu mcm m'lambai2 ke arah kami tp kaki kami ni berat nak melangkah ke sana.


Ok change topic...Peace!!
Gambar ni aku tangkap first2 aku masuk class FHU 3219. Pagi tu aku lapar, so ada epal dlm beg dgn air kosong. Aku pun sarap la pepagi tu...lantak la org nak cakap apa janji perut aku tak kosong daripada b'bunyi2 segan je dgn org.

JeNg jEnG JENG!!! aku kat kelas BSTK Fakulti Perhutanan


Inilah kawan baru yg aku kenal masa aku mula2 ada kat Fakulti Perhutanan ni...
Nadia Binti Sadeli (B'tudung)
Clarisha

Emm...layan la. Gambar aku lagi b'sama epal...Actually epal tu s'benarnya bukan buah tau...yg nama buah tu adalah ruang dalaman yg ada biji tu. Yg aku makan tu s'benarnya hanyalah ruangan seperti kapas tetapi ianya t'bentuk dan m'bolehkan kita makan. Nanti aku explain lebih detail ok...sbb aku sem1 ni belajar ttg struktur dan fungsi tumbuhan. Dalaman2 tumbuhan tu aku belajar kat makmal Fakulti Sains.




Kenangan hari p'tama aku kat UPM aka Fakulti P'hutanan.

Aku nak sangat share apa yg aku belajar kat sini dgn semua org yg ada diluar sana yg sudi m'baca blog aku...Jom karaoke b'sama Wida

SEKIAN Terima Kasih Peace!!!

Iman Mutiara

Artist: Raihan
Song Category: Nasyid

Iman adalah mutiara
Di dalam hati manusia
Yang menyakini Allah
Maha Esa Maha Kuasa

Tanpamu iman bagaimanalah
Merasa diri hamba padaNya
Tanpamu iman bagimanalah
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa

Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual beli
Ia tiada di tepian pantai

Walau apapun caranya jua
Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau merentas lautan api
Namun tak dapat jua dimiliki
Jika tidak kembali pada Allah

2 comments:

Maizatul Akmal said...

Assalamualaikum sis ,kalau dapat kos ni (bachelor sains teknologi kayu upm) ,first sem atau tahun pertama ,boleh x tukar kos...terima kasih sis

wahid wida said...

Waalaikummussalam Akmal, boleh je tukar kos lain if x nk kos ni. TP SYARATNYA kena tunggu sem kedua la baru boleh tukar kos. Setahun baru boleh tukar. Wlcm...

Zone Wida Tersayang

LIKE
: Wida love to talk :
: Wida love to read books, magazines, newspapers and other :
: Wida like to hear opinions and views of those around me :
:I'am a positive minded and like something unique and beautiful:
: I have a collection of cans of Coca-Cola and Pepsi, other than that I like to collect the school badge and I like to write what comes tp mind :
: I like to capture pictures and I really interested in photography because it is very artistic and creative :